دلیل خاموشی ناگهانی کمپرسور باد حین کار چیست؟ خاموشی ناگهانی کمپرسور از آن دسته مشکلاتی است که ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. اما توجه داشته باشید که این موضوع ربطی به جنس و کیفیت و برند آن ندارد و ممکن است برای هر کمپرسوری پیش بیاید. پس بهتر است به فکر پیدا کردن علت آن باشید و راهکارهایی برای پیشگیری از این این اتفاق.
در همین راستا در این مقاله، ابتدا به بررسی مهم ترین دلیل و در ادامه به مهمترین دلایل خاموشی این دستگاه پرداخته شده است و البته به همراه راهکارهایی برای پیشگیری از وقوع مجدد آن. پس ادامه این مطلب را از دست ندهید!

مهمترین علت خاموش شدن ناگهانی پمپ باد

داغ شدن بیش از حد موتور دستگاه شاید علت اصلی باشد. به دلیل اینکه این دستگاه ها طوری طراحی شده اند که قدرت کار کردن به صورت مداوم و بدون وقفه را ندارند و در صورتی که بدون استراحت، چند ساعت کار سنگین از آن بکشید، آن را از پا درآورده و به به صورت ناگهانی خاموش می شوند. در واقع قطعه ای به نام اورلود در دستگاه تعبیه شده است که وظیفه قطع برق دستگاه را در هنگام داغ شدن بیش از حد موتور انجام می دهد. در واقع  این قطعه از سوختن سیم پیچ کمپرسور جلوگیری می کند. توصیه می شود برای پیشگیری از این اتفاق به موارد زیر توجه نمایید:

  1.  هنگام کار با این دستگاه، هر دو یا سه ساعت کار کردن، حداقل نیم ساعت به آن استراحت دهید.
  2. در صورت استفاده مدوام و بی وقفه  از مدل های یخچالی، سایلنت، پیستونی و … ، احتمال سوختن و خرابی آن بسیار بالا می‌رود . اگر مجبور به کار با دستگاه به صورت مدوام هستید، کمپرسور اسکرو بهترین گزینه است.
  3.  مطابق دستورالعمل های هر کمپرسوری از آن استفاده کنید در این صورت از خراب شدن آن جلوگیری کرده و ضمن افزایش بهره وری دستگاه، سبب افزایش عمر مفید آن نیز خواهید شد.
همچنین بخوانید درباره ...
انواع کمپرسور سانتریفیوژ

مهمترین دلایل خاموش شدن ناگهانی پمپ باد

قطعا علاوه بر داغ شدن بیش از حد موتور، دلایل دیگری نیز در این خصوص دخیل هستند که در این بخش قصد داریم به آنها بپردازیم:

  • کمبود روغن در کمپرسور های روغنی:

کاهش اصطکاک و روان کاری در کمپرسورهای روغنی به وسیله روغن بر طرف می شود و علاوه بر این به خنک کردن موتور این مدل از کمپرسورها نیز کمک می کند. در صورتی که روغن مصرف شده در این نوع دستگاه ها، بی کیفیت باشد و به میزان لازم از روغن استفاده نشود، در نتیجه تمامی این عوامل، به موتور دستگاه فشار وارد شده و گریپاژ کند. برای پیشگیری از این اتفاق می بایست به موارد زیر توجه نمایید:

  1.  تعویض روغن دستگاه  به صورت مرتب و در فواصل زمانی مشخص
  2.  استفاده از روغن مناسب با غلظت مناسبی با توجه به نوع موتور دستگاه
  3. دقت در نوع و میزان روغن مورد نیاز دستگاه
  • سوختن قطعات داخلی:

دلیل دیگری که ممکن است خاموشی ناگهانی کمپرسور باد  را در پی داشته باشد، سوختن قطعات داخلی دستگاه است که مهترین علائم آن دود و آتش سوزی، صدای بلند در حین کار یا تغییر ناگهانی صدای دستگاه، فیوز پریدگی، سوختن خازن….می باشد.
اما نکته ای که می بایست به آن توجه شود این است که در صورتی که خازن دستگاه سوخت، ابتدا علت سوختن آن را بیابید و سپس به تعویض آن اقدام کنید چرا که خازن بدون دلیل و علت نمی سوزد.

  • ایجاد مشکل برای قطعات موتور:

خرابی قطعات داخلی دستگاه، شاید دلیل دیگری برای خاموش شدن ناگهانی ان باشد. در صورتی که یک مورد از قطعات داخلی دستگاه به مشکل بخورد، قطعا در روند کار موتور تاثیر گذار خواهد بود. و باعث توقف کمپرسور حین کار می‌شود.

همچنین بخوانید درباره ...
تجدید ساخت و بهینه‌سازی کمپرسور دیزلی در صنعت نفت و گاز

روش های جلوگیری از خاموش شدن ناگهانی کمپرسور باد

از دستگاه به صورت مداوم استفاده نکنید:  همان طور که گفته شد، پمپ بادهای موجود در بازار، توانایی کار کردن مداوم را ندارند، پس بهتر است جهت جلوگیری از سوختن موتور، بعد از ۲ الی ۳ ساعت کار کردن، به آن استراحت دهید.

بر روی دستگاه، خنک کننده های بیشتری استفاده کنید: خنک کننده های موتور، این امکان را به شما می دهند تا ساعت های بیشتری با دستگاه کار کنید. بدین منظور از داغ شدن موتور نیز جلوگیری می شود. البته باید توجه نمود که با وجود استفاده از خنک کننده های موتور، می توان چند ساعت بیشتر کار نمود. و این به معنای راهکاری برای استراحت ندادن به دستگاه نیست.

مرتبا وضعیت سلامت دستگاه را بررسی و چک کنید: به طور منظم، قطعات دستگاه را بررسی و چک کنید در این صورت می توانید متوجه خرابی احتمالی قطعات شوید و به سرعت آن را تعمیر یا تعویض نمایید. چرا که در صورت عدم توجه ممکن است خرابی یه قطعه،سبب خراب شدن قطعات دیگر شود.

چگونه از خاموش شدن ناگهانی کمپرسور باد خود جلوگیری کنیم؟

برای استفاده بهتر و بهینه تر از کمپرسور باد خود باید یک سری از نکات را رعایت کنیم تا مانع از بروز اتفاقاتی مانند خاموش شدن ناگهانی کمپرسور باد حین کار شود. برای پیشگیری از بروز این اتفاقات باید به نکات زیر توجه کرد:

  1. عدم استفاده از کمپرسور به صورت مداوم: پیش تر گفتیم که کمپرسور های موجود در بازار توان کار به صورت مداوم را ندارند باید بعد از ۲ یا ۳ ساعت کار، حتما مدتی استراحت کنند تا موتور آن ها سرد شود. کار مدوام کمپرسور یکی از عوامل سوختن موتور و قطعات آن است.
  2. قرار دادن خنک کننده های بیشتر بر روی کمپرسور: اگر مجبور به استفاده بیشتری از کمپرسور باد هستید و نمی‌توانید خیلی به کمپرسور خود استراحت بدهید، بهتر است هنگام خرید از سازنده بخواهید خنک کننده های بیشتری بر روی موتور کمپرسور باد تعبیه کند تا بتوان از داغ شدن آن جلوگیری کرد. البته این بدان معنا نیست که با قرار دادن خنک کننده اضافی، کمپرسور بتواند به صورت مداوم کار کند، بلکه کمپرسور فقط می‌تواند چند ساعت بیشتر از قبل به فعالیت خود ادامه دهد و بعد حتما باید برای مدتی استراحت کند.
  3. بررسی مرتب وضعیت سلامت کمپرسور: در زمان های معین و منظم اقدام به بررسی قطعات کمپرسور کنید تا اگر قطعه ای دچار مشکل شده بتوان متوجه آن شد. بعضا پیش میاید یکی از قطعات کمپرسور باد دچار مشکل شده است ولی کسی متوجه آن نشده است و بعد کمپرسور به طور مرتب کار می‌کرد، خرابی یک قطعه ممکن است قطعات دیگر را تحت شعاع قرار دهد و خطر خرابی دیگر قطعات را هم افزایش دهد. پس هر از چندگاهی از وضعیت سلامت قطعات کمپرسور باخبر شوید و در صورت مشاهده هر گونه مشکل اقدام به تعمیر و تعویض قطعه کنید.
  4. قرار دادن کمپرسور در دسترس: برخی از کسانی که از کمپرسور باد استفاده می‌کنند، هنگام فعالیت کمپرسور را در مناطق دور از دسترس خود قرار می‌دهند. این کار باعث بی خبری از وضعیت کمپرسور باد می‌شود و در صورت بروز مشکل هم متوجه آن نمی‌شودند. پس سعی کنید کمپرسور را در جایی قرار دهید که دسترسی کافی به آن داشته باشید تا از وضعیت کمپرسور به طور منظم با خبر شوید.

نتیجه گیری

همان طور که می دانید، پیشگیری و جلوگیری از خرابی ابزار و تجهیزات، به مراتب بهتر از تعمیر آن با هزینه های گزاف است. پس بهتر است با روش و اصول کار کردن با دستگاه  و روش های پیشگیری از خرابی آن آشنا شوید. در صورتی که  خاموش شدن ناگهانی پمپ باد حین کار اتفاق افتد، بهتر است، اول کمی به آن استراحت دهید و سپس به بررسی و چک کردن قطعات آن اقدام کنید. در صورتی که دستگاه مجدد روشن نشد، بهتر است از یک متخصص در این حوزه کمک بگیرید تا دستگاه را به بهترین شکل، تعمیر کند.