معایب اصلی خارج شدن روغن کمپرسور در سیکل تبرید چیست؟ خارج شدن روغن از کمپرسور علت های مشخصی دارد که در این مقاله به آنها پرداختهایم.
مانند اکثر تجهیزات دارای قطعات مکانیکی و موتور، موتورهای کمپرسور هوا برای حفظ کارایی ، به حداقل رساندن تأثیر سایش و همچنین برای خنک کردن اجزای موتور داخلی، نیاز به روغن کاری دارند. استفاده از روغن کمپرسور باد، همچنین می تواند هزینه های مصرف انرژی را کاهش دهد. روان کننده ها با کاهش اصطکاک، گرما را کاهش داده و مصرف انرژی کمپرسور را کاهش می دهند.
در حالی که کمپرسورهای بدون روغنی مانند کمپرسور سایلنت یا بی صدا در بازار وجود دارد، اکثر مدل ها از جمله کمپرسور پیستونی و کمپرسور اسکرو به روغن کاری نیاز دارند. آنچه در زیر می آید اطلاعات مفیدی در مورد انواع مختلف روغن کمپرسور هوا و نحوه انتخاب بهترین روغن برای کمپرسور هوا است.
فهرست مطالب
انواع روغن کمپرسور باد و مزایای استفاده از آن
دو مدل اصلی روغن برای کمپرسور هوا در بازار وجود دارد که هر دو کارایی مناسبی دارند ولی هنگام خرید آنها با پرسیدن این سوال از خود هر چند وقت یکبار از کمپرسور استفاده می کنید؟ به شما در تصمیم گیری بهتر کمک خواهد کرد.
روغن کمپرسور استاندارد
این روغن کارایی کاملاً مناسبی دارد و خرید آن بیشتر برای استفاده خانگی و افرادی که همیشه از کمپرسور خود استفاده نمی کنند، توصیه می شود.
روغن کمپرسور سنتتیک
خرید این روغن که به نوع مصنوعی نیز شهرت دارد به افرادی که به طور منظم از کمپرسور خود استفاده می کنند، توصیه می شود. منظور از استفاده منظم یعنی حداقل ۳ بار در هفته کمپرسور کار کند. این نوع روغن محافظت بهتری در برابر گرما دارند، همچنین در محیط های سردتر نیز کارایی دارند و در واقع می توانند باعث شوند کمپرسور بسیار نرم تر و آرام تر عمل کند. از این گذشته، روغنهای مصنوعی می توانند منجر به کاهش مصرف کلی روغن شوند، این بدان معنی است که شما نیازی به اضافه کردن روغن به طور مکرر ندارید.
خرید روغن کمپرسور
هنگام انتخاب روغن کمپرسور باد، اولین نکته ای که باید در نظر بگیرید این است ویسکوزیته روغن کمپرسور باید چه عددی باشد. ویسکوزیته یا گرانروی به زبان ساده میزان چسبناکی یک مایع در هنگام حرکت است که ما نیز در آن تأثیر دارد. یک روغن با گرانروی ۳۰ برای کمپرسورهایی که در دمای هوا ۳۴ تا ۱۰۰ درجه فارنهایت کار می کنند مناسب است و روغنی با گرانروی ۲۰ برای شرایط سردتر انتخاب بهتری است. فاکتورهای دیگری که باید در نظر بگیرند عبارتند از:
قابلیت محافظت در برابر زنگ زدگی و خوردگی
پایداری در برابر اکسیداسیون بالا، که به حفظ ویسکوزیته و افزایش طول عمر روغن کمک می کند.
تناسب با نوع کمپرسور نیز یکی از موارد بسیار مهمی است که باید بدان توجه کرد از آنجایی تفاوت کمپرسور اسکرو و پیستونی در نوع عملکرد آنهاست، روغن مناسب برای هر کدام نیز متفاوت است و هنگام خرید باید به این نکته نیز توجه کرد.
انتخاب روغنی که از نظر مشخصات مطابقت بیشتری با کمپرسور شما داشته باشد می تواند منجر به عملکرد بهتر و در نهایت ماندگاری بیشتر تجهیزات کمپرسور شود.
روغن مناسب برای انواع کمپرسور
همان طور که گفته شد در هنگام خرید روغن کمپرسور باید به نوع کمپرسور خود نیز توجه کنید برای هر مدل روغن خاصی وجود دارد که بهترین کارایی به آن می بخشد.
روغن مناسب برای کمپرسور اسکرو
یکی از انواع کمپرسور باد با نام اسکرو شناخته می شود و برای روان کاری و عملکرد بهتر آن باید از روغن به خصوص خود استفاده کنید.که انواع مختلف این روغن را می توانید در بازار پیدا کنید. لازم به ذکر است برای کمپرسورهای اسکرو از روغن مخصوص اسکرو با گرید ۶۸ استفاده می گردد زیرا این روغن دارای آنتی فوم یا به عبارتی خاصیت ضد کف دارد.
روغن مناسب برای کمپرسور پیستونی
یکی دیگر از انواع کمپرسور باد، پیستونی است که توصیه می شود برای آن روغن VDL100 مناسب است. در صورت در دسترس نبودن این روغن می توان از روغن موتور نیز برای ان استفاده کرد البته این کار به صورت مداوم و همیشگی نباید انجام شود.
معایب اصلی خارج شدن روغن کمپرسور در سیکل تبرید چیست؟
1- کاهش حجم روغن کمپرسور و اخلال در عملیات روغنکاری، عامل اصلی خرابی کمپرسورها میباشد و در بسیاری موارد موجب عمل نمودن کلید کنترل فشا رروغن (LPS) عمل میشود و از ادامه کار دستگاه ممانعت بهعمل میآورد.
2- روغن با چسبیدن به جدار لولههای کندانسور و اواپراتور، انتقالحرارت از مبدلحرارتی را کاهش می دهد و در نتیجه ظرفیت این تجهیزات کاهش مییابد.
3- حرکت روغن در لولهها و رایزرها و همچنین شیرانبساط، میتواند با ایجاد گرفتگی، عملکرد دستگاه را مختل نماید.
4- عبور روغن از لولهها، سطح تماس مبرد با لوله را کاهش میدهد، همچنین سطح مفید داخلی لوله را کاهش میدهد و با توجه به رابطه دارسی، کاهش قطر موجب افزایش افتفشار و افزایش سرعتگاز در لولهها میشود.
نکته: جداکننده روغن هیچگاه به طور 100% روغن را از مبرد جدا نخواهد کرد و همواره مقدار کمی روغن در سیکل جریان دارد. از مزایای وجود جریان روغن در سیکلتبرید، تسهیل در نشتیابی دستگاه میباشد، چراکه وجود کوچکترین نشتی با خروج مقداری روغن از محل نشتی با چشم قابل روئیت میباشد.
علت روغن دادن کمپرسور باد
کار کردن مداوم کمپرسور در دمای بالا برای مدت طولانی باعث می شود که یک لایه نازک از روغن در سراسر قسمت داخلی کمپرسور شما ایجاد کند و نشتی نیز پیدا کند. کمپرسور قادر به کار درست نیست و شاهد نشتی روغن خواهید بود. همچنین استفاده از روغن بی کیفیت و عدم تناسب آن به کمپرسور، سفت بودن قطعات داخلی و پیچ ها نیز از دلایل نشتی روغن است و بهتر برای تعویض روغن اقدام کنید. فراموش نکنید که نشتی باعث ایجاد حرارت و دمای بالا در دستگاه و حتی خاموش شدن احتمالی کمپرسور می شود.
نحوه تعویض روغن کمپرسور هوا
هر کدام از کمپرسور های باد روش خاصی برای تخلیه روغن و تعویض دارند که بهتر است به دفترچه راهنمای آنها مراجعه کنید. با این وجود در اکثر کمپرسورها می توان از شیوه ای که در ادامه گفته می شود استفاده کرد:
مدت زمان کوتاهی دستگاه را روشن کنید تا روغن درون آن گرم و روان تر شده و هنگام تخلیه کاملاً خارج شود.
در مرحله بعد باید پیچی را که برای تخلیه روغن در دستگاه تعبیه شده باز کنید تا روغن تخلیه شود و بعد پیچ را باید محکم ببنید تا مشکلی در عملکرد دستگاه ایجاد نشود.
بعد روغن جدید را داخل کمپرسور خود ریخته و از نشانگری که روی دستگاه است برای تشخیص اینکه میزان آن کافی است یا نه استفاده کنید و بعد درپوش آن را محکم ببندید تا شاهد نشتی روغن نباشید.
هنگام تعویض روغن به یاد داشته باشید که حتماً از روغن کمپرسور بادی که مناسب دستگاه شماست، استفاده کنید.
قیمت این روغن ها چند است؟
فاکتورهای بسیارمهمی در قیمت روغن کمپرسورهای هوا موثر هستند از گرانروی یا ویسکوزیته گرفته تا برند تولید کننده، به همین دلیل است که قیمت های متفاوتی از آن را در بازار شاهد هستید و این فاکتور نباید معیار اصلی برای خرید این محصول باشد زیرا روغن بی کیفیت و ارزان خود می تواند باعث خرابی دستگاه و به بار آوردن هزینه های بیشتر برای شما شود.
چه زمانی باید روغن کمپرسور را عوض کنم؟
روغن کمپرسور باد باید هر ۳ ماه یکبار برای یک کمپرسور معکوس و هر ۳۰۰ تا ۵۰۰ ساعت یکبار در دیگر کمپرسورها باید روغن عوض شود. بهتر است برای اطلاع دقیق از زمان تعویض روغن به کتابچه راهنمای کمپرسور مراجعه کنید.
آیا باید به میزان روغن را اضافه کرد؟
این امر تنها در صورتی که یک کمپرسور هوا به روغن کاری نیاز داشته باشید صادق است. توجه کنید که یک کمپرسور اویل فری نیازی به روغن ندارد، زیرا در کارخانه روغن کاری شده و آب بندی شده است.
آیا می توان به جای روغن کمپرسور از روغن موتور استفاده کرد؟
کاملاً بدیهی است که روغن های کمپرسور مخصوص این دستگاه طراحی شده اند و در واقع یک نوع روغن بدون مواد شوینده هستند. به طور معمول یک روغن موتور (برای اتومبیل یا کامیون شما) دارای مواد شوینده موجود در آن، که برای احتراق داخلی موتور مفید است، اما برای یک کمپرسور بهترین انتخاب نخواهد بود زیرا در واقع باعث ایجاد کربن بسیار بیشتری در مدت زمان نسبتاً کمی می شود و این امر از کارایی کمپرسور در طولانی مدت می کاهد.
نکات مهم در نصب و استفاده از جداکن روغن
1- قبل از راهاندازی جداکن روغن برای اولین بار، الزاما باید مقداری روغن مناسب در آن تزریق نمود. این مقدار شارژ اولیه برای معلق نگهداشتن شیرتعلیق (FloatingValve) لازم است در ادامه کار دستگاه نیز، این مقدار روغن در جداکننده روغن باقی میماند.
2- محل نصب جداکننده روغن نباید خنک و یا در مسیر جریان هوا نصب گردد، چراکه خنک شدن جداکننده روغن میتواند باعث سرد شدن مایعمبرد و کندانس آن شود.
3- در مواردی که دمای محل نصب جداکننده روغن پائین باشد، استفاده از یک هیترگرمکن روغن الزامی میباشد.
4- در محلهایی که جداکننده روغن پائین تر از کندانسور قرار گرفته باشد، بهتر است خط گاز داغ بعد از جداکننده روغن، ابتدا به سطحی بالاتر از کندانسور برسد، سپس با شیب 1% به طرف کندانسور امتداد پیدا کند تا اگر گازداغ در این مسیر کندانس شود، حتیالامکان بهطرف کندانسور جریان یابد و به جداکننده روغن سرازیر نشود.
جداکننده روغن در سیستمهای زیر پیشنهاد میگردد
1- سیستمهایی با دمای اواپراتور زیر صفر درجه
2- سیستمهای تبرید با طول لولهکشی زیاد و یا تعدد اواپراتور
3- سیستمهایی که از نظر ظرفیت متغیر باشد
4- سیستمهایی که احتمال خروج روغن از آنها زیاد باشد
5- در سیستمهایی که بازگشت روغن به کمپرسور به راحتی امکانپذیر نیست
علت خارج شدن روغن از کمپرسور کول گازی
“نشت روغن کمپرسور کولرگازی”، یکی از مجموعه اتفاقات بدی است که بسیاری از سرویسکاران بهخوبی از مضرات و علل آن آگاهی دارند اما عامه کاربران چنین اطلاعاتی در این مورد ندارند. به همین خاطر بر آن شدیم تا در سایت ترموتجهیز در قالب یک مقاله برخی از موضوعات مهمی که دراینباره باید بدانید را گردآوری کنیم. یک کولرگازی، همانطور که میدانید از مجموعه قطعات گوناگونی تشکیلشده و این بدان معنی است که شاید بیش از صدها نوع و شکل از خرابی در کمین آن است. درست به همین علت است که پروسه عیبیابی و تعمیر یک کولرگازی، شاید دستکمی از سایر ماشینهای پیچیده نداشته و بهطورجدی مستلزم نظر متخصصان حرفهای است.
مقاطع چرب میتوانند نشانه نشت مبرد باشند.
معمولاً این قسم نشتیها به شکل مشخصی با خرابی در بخشهای مختلف آببندی و پلمپ قطعات کمپرسور کولرگازی رابطه مستقیمی دارند. این در حالی است که گاهی اصلاً خطرناک نبوده و نیازی نیست در مورد آنها نگران باشید اما در آن روی سکه در برخی موقعیتها باید واکنشی سریع و اثربخش در پیش گرفت. نباید فراموش کرد که روغن نیز همراه با مبرد در چرخه تبرید کولرگازی در حال گردش است و نشت روغن میتواند به معنی کاسته شدن از میزان مبرد در گردش باشد. بهعنوان یک قاعده کلی میتوان گفت در هرجایی که مبرد دچار نشتی شود، اثر خود را با چربی و روغن نشان میدهد. بهطور مثال تصور کنید بخشی از لوله رابط پنل داخلی و یونیت بیرونی دچار درز یا نشتی شود؛ قطعاً در مقطعی که مبرد در حال نشت است، چربی و حالتی مانند نشت روغن را خواهید دید. پس در برخی موارد اساساً کمپرسور رابطه مستقیمی با علت نشت روغن نداشته و نباید دچار سردرگمی شوید. معمولاً اگر توان سرمایشی وسیله کاهش یابد، این موضوع با اطمینان بیشتری قابل احراز است زیرا نشت مبرد بهسرعت کاهش توان وسیله را به همراه دارد.
باید نشت روغن کمپرسور کولرگازی را جدی گرفت.
نکته اخیر البته نباید باعث بیتوجهی نسبت به آثار نشت روغن و چربی شود. این موضوع شک و تردیدهایی را دامن میزند که در صورت صحتوسقم، میتواند به معنی درخطر بودن وسیله باشد. پس درهرصورت بهتر است با مشاهده آثار چربی موضوع را بهدقت بررسی کنید. دقت داشته باشید که یکی از چرخهها و سیکلهای بسیار کلیدی در کارکرد کمپرسور کولرگازی، چرخه روغنکاری است که بهموازات چرخه تبرید جریان دارد. کمپرسور یک وسیله در حال تحرک است و مانند هر وسیله مکانیکی درحرکت دیگری به روانکاوی مداوم نیاز دارد. فارغ از نوع کمپرسور که میتواند پیستونی، روتاری یا اسکرول باشد، درهرصورت قطعات در اصطکاک هستند و روغنکاری یک الزام فنی محسوب میشود. پس با این حساب باید گفت نشت روغن همزمان میشود با کاهش حجم روغن درون کمپرسور و این معنایی ندارد جز ضعف در چرخه روغنکاری و خرابی کمپرسور. به بیانی دیگر اگر نشت و ریختن روغن در بازه مناسبی شناسایی و عیبیابی نشود، میتواند کمپرسور را کامل سوزانده یا دستکم آن را نیمسوز کند.البته این اتفاق در صورتی رخ میدهد که کلید (LPS) دچار نقص فنی باشد. در غیر این صورت کلید (LPS) یا به عبارتی همان کلید کنترل فشار روغن، با در نظر داشتن کاهش سطح روغن در چرخه، از ادامه فعالیت کمپرسور ممانعت کرده و سلامت آن را تضمین میکند.
استفاده از روغن مرطوب برای کمپرسور کولرگازی
یکی از اصلیترین عللی که میتوان برای آسیب به کمپرسور کولرگازی و نشت روغن از آن در نظر گرفت، وجود ایراد در روغن مورداستفاده برای روغنکاری آن است. در اصل روغنی که برای این کار استفاده میشود، سوای داشتن برخی جزئیات و مختصات ویژه، باید عاری از هرگونه آلودگی باشد. البته در کنار آلوده نبودن روغن، مرطوب نبودن آن نیز یک شرط اساسی است. درصورتیکه سطح رطوبت روغن مورداستفاده در کمپرسور کولرگازی سفر نبوده و حاوی رطوبت بوده و به بیانی دیگر آب، ولو با درصد ناچیزی، با آب قاطی شده است. این رطوبت موجود در روغن گاهی در بلندمدت و گاهی در کوتاهمدت روغنکاری کمپرسور کولرگازی را مختل کرده و به عاملی برای نشت روغن تبدیل میشوند. معمولاً اسیدی شدن فضای داخلی کانالهای گردش روغن و خوردگی قطعات درنتیجه آن، مجموعه اتفاقات تلخی هستند که به خاطر وجود رطوبت در روغن کمپرسور رخ میدهند.
آلودگی روغن با غبار یا اجسام خارجی ریز
در کنار وجود رطوبت، عامل مخرب دیگری که میتواند سلامت کمپرسور کولرگازی را تهدید کند، وجود آلودگیهایی مانند غبار در روغن کمپرسور است. روغنی که حاوی آلودگی باشد، نهتنها به راندمان سردسازی وسیله آسیب وارد میکند بلکه با برخی از نتایج جانبی، سلامت وسیله را تهدید میکند. افزایش میزان سایش و ناتوانی در روغنکاری، پیدایش کف در روغن، سروصدای عجیب کمپرسور کولرگازی و درنهایت رسیدن سطح ایرادات به وضعیت نشت روغن، بخشی از مشکلاتی هستند که به خاطر استفاده از روغن آلوده قابل پیشبینی هستند. بااینوجود پیشنهاد میشود که حتماً پروسه تعویض و پر کردن روغن کمپرسور کولرگازی را به سرویسکاران صاحبتجربه و تخصص بسپارید. در این صورت میتوانید از کاهش شانس وقوع خرابیهای احتمالی در آینده، اطمینان داشته باشید.
مشکلات کمپرسور باد ناشی از داغ شدن
تا به اینجا توضیح دادیم که علت داغ شدن کمپرسور باد چیست و چگونه میتوان آن را از بین برد. در این قسمت میخواهیم بررسی کنیم که این افزایش دما چه صدماتی به دستگاه شما وارد میکند. جدا از علت بالا رفتن دمای کمپرسور اسکرو ، این مورد سبب کاهش عمر و راندمان دستگاه شما میشود. برخی از دیگر اتفاقاتی که با افزایش دما برای دستگاه شما ایجاد میشود، عبارتند از:
- نیاز به سیستم خنککننده اضافی برای خنک کردن قطعات مختلف کمپرسور.
- از بین رفتن ساختار قطعات مختلف کمپرسور هوا؛ مانند واشرها و شیلنگها بهمرورزمان و درنهایت نشتی روغن دستگاه.
- احتمال نشتی آب در خطوط هوایی کمپرسور؛ این امر منجر به سوراخ شدن مخزن دستگاه یا لولههای انتقالدهنده هوا میشود.
- افزایش احتمال خرابی قطعات داخلی دستگاه؛ زیرا اگر دمای دستگاه افزایش پیدا کند، باعث سایش و خراب شدن تعدادی از قطعات میشود.
- کاهش طول عمر روغن استفاده شده در دستگاه؛ در حقیقت اگر دمای محیطی که کمپرسور در آن کار میکند، 20 درجه از دمای کار بالاتر باشد، عمر روغن به نصف کاهش پیدا میکند.
نتیجه گیری
هدف اصلی بیان “علت روغن ریزی کمپرسور کولر گازی” در این مقاله مروری بر برخی از علل رایج یکی از خرابیهای مهم و حساس کولرگازی است.در این مقاله قصد نداریم پروسه عیبیابی و تعمیر یک کولرگازی را تقلیل بخشیده و ساده تلقی کنیم؛ در این مقاله همراه با شما برخی از علل ریختن روغن کمپرسور کولرگازی را مرور کرده و در کنار آن تأکید میکنیم که در صورت مواجه با چنین عیوبی، بهتر است بدون فوت وقت به تعمیرکاران و سرویسکاران متخصص این حوزه رجوع کنید.
عبدالحسین قربانی
سلام
با تشکر از ارائه مطالب خوبتون
حسینعلی فراهانی
سلام ، خیلی ممنون از تیم حرفه ایی تعمیر کمپرسور هواپایا
، واقعاً خدمات عالی بود هم سریع بود هم بی دردسر ، دوباره مرسی از تیم خوبتون ممنون
مرتضی صدر
خیلی ممنون از توضیحاتون خوبتون
محمود شریعتی
Awli bood 😍😍😍
سیدمحمد امیری
سلام
یک دستگاه کمپرسور باد می خواهم برای سند بلانست
مسلم سعیدی
بسیار عالی
اسماعیل خلیلی
با سلام قیمت موتور برق ۷۵۰۰ وات کاما چنده.ممنون.
قاسم نوروزی
سلام میبخشید این موتور برقای ۸۰۰دوزمانه با شناسه ss950روغن نمیخورن از قسمت کارتل یا اینکه روغن دارن و پلمپه هر چی گشتم نشان و تخلیه روغن نداره
نادر حجتی
منظورم همینه که عکسش تو اول سایته
بهنام اصغری
بسیار ممنون از مقاله های کاربردی ومفیدتان .ادرس سایت شمارایادداشت کردم انشالله دراینده ازخدماتتان استفاده کنم .
ابوالقاسم فاطمی
خیلی ممنون بابت تیم حرفه ایی کمپرسور هواپایا
، ده جا کمپرسور رو بردیم بلد نبودن درست کنن واقعا تعمیر اساسی کردن کمپرسور ما رو با تشکر از همه شما